nå i mål med en god hAVEPLAN

En haveplan udarbejdes altid på baggrund af et indledende INSPIRATIONSMØDE, hvor vi finder ud af retningen for haven.

Herefter kan jeg udarbejde en haveplan på flere forskellige niveauer afhængigt af jeres ønsker og behov.

Som udgangspunkt foreslår jeg en haveplan med tilhørende forslag til beplantning. Her inddeler jeg haven i nogle gode uderum med oplevelser for både børn og voksne. Jeg kan desuden komme med forslag til inventar- og materialevalg og eventuelle byggede elementer. Hvis I ønsker det kan jeg også hjælpe med tids- og budgetplan.

I kan vælge, hvor meget planen skal indeholde fra starten, eller vi kan tage det løbende. Helt op til jer! Ligeledes involverer jeg jer meget gerne undervejs i udarbejdelsen af haveplanen, hvis I har lyst. Jeg kan vise en foreløbig skitse, som vi kan diskutere, inden jeg laver den endelige plan. Mit ønske er, at det endelige resultat opfylder alle jeres havedrømme og bliver lige, som I kunne tænke jer.

PRIS: En haveplan for en almindelig parcelhushave koster ca. 6.000 kr. – lidt varierende afhængigt af ønsker og størrelsen på det bearbejdede område. Prisen for inspirationsmødet kommer IKKE oveni.

TING AT OVERVEJE FØR I GÅR I GANG

  • Hvor stor skal jeres græsplæne være? Hvad skal I kunne på græsplænen? Den helt store fodboldkamp eller bare til et tæppe og et glas saftevand?
  • Skal der være spræl på farverne eller skal de være mere afdæmpede?
  • Hvilken stil har I inde i huset? Er det romantisk og feminint eller stramt og maskulint? Og skal haven være i samme stil?
  • Hvis I skulle tage en stol og sætte den hen og drikke en kop morgenkaffe – hvor er det så? Og det samme ifht et glas kold hvidvin om aftenen. En god indikation af forhold omkring læ og sol.
  • Hvor meget tid vil I bruge på at passe haven?
  • Hvor vild skal haven være – må der være hjørner, hvor naturen bestemmer, eller vil I helst have styr på det hele?
  • Hvad kan børnene godt lide at lave udendørs? Og hvad ville I gerne have mulighed for at lave sammen med dem? Trampolin, bålplads, gynge, klatre, balancere, bygge huler, lege med vand, lege med sand, have deres eget havebed… Tænk også i forhold til hvilke lege de kan lide indenfor. Er det stille lege, hvor de fordyber sig længe i samme ting, eller er der mere fart over feltet?
  • Er haven lille, så der er brug for at lægge flere funktioner oveni hinanden? Fx kan siddemøbler også bruges til opbevaring – skuffer under bænken, gode spande til legetøj og til at sidde på. Nedgravede pæle kan bruges til både slackline og tørrestativ og en smuk pergola danner en fin overgang til det næste rum men kan også fint bruges til at hænge en gynge i.
Legetøjsbil i græs

LIDT OM GRÆSPLÆNER & STAUDEBEDE

Umiddelbart kunne man godt få den tanke, at det bliver en nem have, hvis vi bare sår græs over det hele og det med bede er noget besværligt noget. Men faktisk er det næsten lige omvendt. Græs er noget af det mest vedligeholdelsestunge, man kan plante i sin have! For at en plæne skal blive pæn, så skal den i sommerperioden slås hver uge! Den skal gødes om foråret, og måske går man også og river blade sammen og kører på genbrugsstationen om efteråret. Man bakser med mos og mælkebøtter.

Et ordentligt anlagt bed derimod kan næsten klare sig selv. Hvis bedet er plantet til med de rigtige, robuste og bunddækkende stauder, så vil det komme år efter år, det vil lukke af for ukrudtet, og så passer det ellers sig selv. Det skal måske lige tilføres en omgang kompost i foråret, men så er det det. Og planter man lidt bærbuske ind i, så kan det endda også spises! Ren nydelse med minimal ydelse. På den lange bane altså. For så kommer man til at skulle give den en ekstra skalle fra starten af, for at nå dertil. Og der er det trods alt nemmere bare at rulle en omgang græs ud.

Men ved at minimere græsplænen er der mere plads til alt det andet sjove, der skaber en mere oplevelsesrig have.