nå i mål med en god hAVEPLAN

 

En haveplan udarbejdes altid på baggrund af et indledende INSPIRATIONSMØDE, hvor vi finder ud af retningen for haven. Herefter går jeg hjem og tegner og tænker videre over jeres have.

HAVEPLAN

Enten kan jeg nøjes med at udarbejde en haveplan. En haveplan er en målfast tegning af jeres have. Her inddeler jeg haven i nogle gode uderum med oplevelser for både børn og voksne. Jeg kan desuden komme med forslag til inventar- og materialevalg og eventuelle byggede elementer.

PRIS:

En haveplan uden beplantningsoversigt for en almindelig parcelhushave koster ca. 4.000 kr. – lidt varierende afhængigt af ønsker, detaljeringsgrad og størrelsen på det bearbejdede område.

 

BEPLANTNINGSOVERSIGT

– MED ELLER UDEN BEDPLAN

Hvis I ønsker det kan I oveni tilkøbe en beplantningsoversigt. En beplantningsoversigt er en oversigt over de forskellige løg, stauder, buske og træer, der skal indgå i de forskellige bede i haven. I beplantningsoversigten tager jeg højde for, at farver og teksturer bliver kombineret på en god måde. Jeg sørger for, at der bliver blomstring og noget smukt at se på gennem hele året, så man ikke får skudt hele blomsterfloret af på en enkelt måned.

Ydermere kan jeg også hjælpe jer med, hvor hver enkelt plante skal placeres i bedet. Dette kalder jeg en bedplan. Med en bedplan får i en fuldstændig færdig køreplan over hvert bed, så I ved, hvor mange I skal købe af hver plante, og hvor de skal placeres i bedet.

PRIS:

En haveplan med beplantningsoversigt for en almindelig parcelhushave koster ca. 7.500 kr.

Ønskes en bedplan oveni, så koster det yderligere 1000 kr – altså en samlet pris på 8.500 kr.

Prisen for inspirationsmødet kommer IKKE oveni. I kan vælge, hvor meget I har brug for fra starten, eller vi kan bare tage det løbende. Helt op til jer! Man kan jo også sagtens vende tilbage senere, hvis der skulle opstå et behov.

MATERIALE: Jeg tegner haveplanen baseret på jeres tegninger af haven. Så hav altid en målfast oversigt over hus og have (og andre blivende elementer såsom træer, skure og andet) klar ved inspirationsmødet.

TING AT OVERVEJE FØR I GÅR I GANG

  • Hvor stor skal jeres græsplæne være? Hvad skal I kunne på græsplænen? Den helt store fodboldkamp eller bare til et tæppe og et glas saftevand?
  • Skal der være spræl på farverne eller skal de være mere afdæmpede?
  • Hvilken stil har I inde i huset? Er det romantisk og feminint eller stramt og maskulint? Og skal haven være i samme stil?
  • Hvis I skulle tage en stol og sætte den hen og drikke en kop morgenkaffe – hvor er det så? Og det samme ifht et glas kold hvidvin om aftenen. En god indikation af forhold omkring læ og sol.
  • Hvor meget tid vil I bruge på at passe haven?
  • Hvor vild skal haven være – må der være hjørner, hvor naturen bestemmer, eller vil I helst have styr på det hele?
  • Hvad kan børnene godt lide at lave udendørs? Og hvad ville I gerne have mulighed for at lave sammen med dem? Trampolin, bålplads, gynge, klatre, balancere, bygge huler, lege med vand, lege med sand, have deres eget havebed… Tænk også i forhold til hvilke lege de kan lide indenfor. Er det stille lege, hvor de fordyber sig længe i samme ting, eller er der mere fart over feltet?
  • Er haven lille, så der er brug for at lægge flere funktioner oveni hinanden? Fx kan siddemøbler også bruges til opbevaring – skuffer under bænken, gode spande til legetøj og til at sidde på. Nedgravede pæle kan bruges til både slackline og tørrestativ og en smuk pergola danner en fin overgang til det næste rum men kan også fint bruges til at hænge en gynge i.
Legetøjsbil i græs

LIDT OM GRÆSPLÆNER & STAUDEBEDE

Umiddelbart kunne man godt få den tanke, at det bliver en nem have, hvis vi bare sår græs over det hele og det med bede er noget besværligt noget. Men faktisk er det næsten lige omvendt. Græs er noget af det mest vedligeholdelsestunge, man kan plante i sin have! For at en plæne skal blive pæn, så skal den i sommerperioden slås hver uge! Den skal gødes om foråret, og måske går man også og river blade sammen og kører på genbrugsstationen om efteråret. Man bakser med mos og mælkebøtter.

Et ordentligt anlagt bed derimod kan næsten klare sig selv. Hvis bedet er plantet til med de rigtige, robuste og bunddækkende stauder, så vil det komme år efter år, det vil lukke af for ukrudtet, og så passer det ellers sig selv. Det skal måske lige tilføres en omgang kompost i foråret, men så er det det. Og planter man lidt bærbuske ind i, så kan det endda også spises! Ren nydelse med minimal ydelse. På den lange bane altså. For så kommer man til at skulle give den en ekstra skalle fra starten af, for at nå dertil. Og der er det trods alt nemmere bare at rulle en omgang græs ud.

Men ved at minimere græsplænen er der mere plads til alt det andet sjove, der skaber en mere oplevelsesrig have.